Sık kullanılan ehliyet çeşitleri

Sık kullanılan ehliyet çeşitleri

Sık kullanılan ehliyet çeşitleri :


Cadde sürücü kursumuz tarafından eğitim verilen pek çok ehliyet kolu var bunlardan birini seçmek için önce bu ehliyet çeşitleri hakkında detaylı bilgi almanız gereklidir.

Otomobil Ehliyeti

Günümüzde en çok karşımıza çıkan ehliyet B yani otomobil ehliyetleri oluyor.

Otomobil ehliyetleri aslında iki kola ayrılmakta. Bunlardan birisi manuel otomobil ehliyeti diğeri ise otomatik ehliyeti oluyor.

Öncelikle karşımıza manuel ehliyeti almak çıkıyor. Manuel otomobil ehliyeti almak için en temel kural sürücü adayının 18 yaşını geçmesidir. Bu ehliyeti alan kişiler vites sorunu yaşamadan otomobil ve kamyonet kullanabilmektedir.

Diğer bir seçenek olan otomatik otomobil ehliyeti almak içinde şart 18 yaşını geçmektedir. Otomobillerde şanzıman ehliyeti alınmış olunacağı için otomatik otomobilleri kullanabilirsiniz.  Kursa kayıt olurken bunu kayıt esnasında bildirdiğiniz takdirde bunun üzerine eğitim alacaksınız.

Engelli Ehliyeti

Günümüzde artık engeli bulunan bireylerinde ehliyet alma hakları bulunmaktadır. Sağlık raporu aldığınızda tabi ki engel durumu buna işleyecektir. Bu yüzden sürücü adayları ehliyet alırken engelli kişiler için ayrı bir kursa yazılacaktır.

Motosiklet Ehliyeti

Motosiklet ehliyeti almak isteyenlerde eğer normal ehliyet mevcut ise bu sürücü adayları sadece direksiyon sınavına girmelidir. Yazılı sınavdan bu kişiler muaf sayılacaktır. Motosiklet ehliyeti 3 sınıfa ayrılmaktadır.

  • A1 ehliyeti, M motorlu yani Moped ehliyet olmaktadır.
  • A2 ehliyeti, öncelikle kişi mutlaka 18 yaşını geçmelidir.
  • A ehliyeti, bu ehliyeti almak için kişi mutlaka 20 yaşını geçmelidir. Ehliyeti almak için en az 2 yıllık A2 ehliyeti aranmaktadır.

Motosiklet sınavları normal sınavlardan farklı gerçekleşmektedir. Sınav süreleri 35 dakika olmaktadır. Cadde sürücü kursumuz tarafından size verilen gün ve saatte mutlaka sınav yerinde olmalı ve kimliğinizi getirmelisiniz. Sınavın ilk 5 dakikasında sizlere motosiklet ile ilgili çeşitli sorulur.

Ardından ise 30 dakikalık süreç başlar ve burada 5 istasyon mevcuttur.

  1. Slalom:Konilerin arasından çarpmadan geçilmelidir.
  2. Sekiz Çizmek: İki adet 3,5 metrelik dairelerin etrafında 8 çizilmesi gereklidir. Mavi boyalı olarak çizilmelidir.
  3. Engelden Kaçma: Devrik üçgen koni ile karşılaşacaksınız koniye çarpmadan engelden kaçmalısınız.
  4. 20 CM Genişliğinden Çizgi: 8 boyunda olan 20 cm’lik çizginin dışına çıkmadan geçilmesi gereklidir.
  5. Fren Yapmak: Saatte 20 km/sa hız ile fren yapmak ve stop etmek üzerine olan son sınavdır.